Makumatka Ahvenanmaalle

Tiesitkö, että Ahvenanmaalta löytyy laaja kattaus paikallistuottajia, joiden tuotekirjoon kuuluu hilloja, hunajaa, mehuja, lemonadeja ja paljon muuta?

Ahvenanmaan ainutlaatuinen luonto ja kesäkauden pitkät valoisat tunnit tarjoavat loistavat kasvuolosuhteet mm. erilaisille marjoille, omenoille. Puhdas lähiruoka onkin ahvenanmaalaisen ruokakulttuurin sydän. Saaristossa eletään luontoa kunnioittaen, vanhoja käsityötaitoja vaalien sekä eri sesongit huomioiden. Ainutlaatuisen kasvuympäristön maistaa myös raaka-aineissa; tällaisia makuvivahteita on vaikea löytää mistään muualta!

Ahvenanmaa on tunnettu omenistaan, mutta myös meijetuotteilla on siellä pitkät perinteet.
Paikalliset maitotilat kuuluvat ahvenanmaalaiseen perinnemaisemaan. Ne auttavat pitämään maiseman avoimena ja elävöittävät maaseutua yhä tänäkin päivänä. Meijerituotteissa maistuu luonnon puhtaus, laadukas, tuore maito ja valmistajien rakkaus kotiseutuaan kohtaan.

Ahvenanmaa täyttää kesäkuussa 100 vuotta. Tätä juhlistaaksemme me Ruokaboksilla suunnittelimme yhdessä Visit Ålandin kanssamakumatkan Ahvenanmaalle paikallisten ruokatuotteiden avulla.

Tuhansien saarien Ahvenanmaalla on ainutlaatuinen luonto ja saarimaailma.
Lumoavan luonnon lisäksi siellä on runsaasti muitakin matkailukohteita; kivoja retkipaikkoja, kulttuurielämyksiä, historiaa ja hauskanpitoa. Saariston puhtaasta lähiruoasta voi nauttia monissa ravintoloissa upeissa puitteissa. Toivottavasti tämän boksin tarkkaan valitut tuotteet antavat tästä esimakua.

 

Näin kokoat makumatkan Ahvenanmaalaiseen tyyliin:

Herkkuboksin tuotteilla loihdit kesäisen kattauksen helposti ja vaivattomasti.

Aloita makumatka herkkuboksista löytyvällä perinteisellä ahvenanmaalaisella pienleipomo Ålands Bagarn mustaleivällä. Tämä Ålands Bagarnin  tunnetuin tuote maistuu ihan sellaisenaan oikean voin kera. Kokeile myös paistaa leipä pannulla reilun voinokareen kera ja höylää päälle reilu siivu Ålands Mejerietin kesäjuustoa.

Jos et ole vielä maistanut Ahvenanmaan pannukakkua, niin tämä herkku kuuluu ehdottomasti ahvenanmaalaisiin makuihin ja sopii hyvin yhteen mm. herkkuboksista löytyvän vadelma-lakritsihillon kanssa. Snäcko Fruktin hillot valmistetaan itse kasvatetuista marjoista, kuten muutkin tämän pienen ja sympaattisen pohjois-ahvenanmaalaisen tilan tuotteet.

Ahvenanmaan pannukakku on helppo kesäherkku, jonka valmistukseen voit hyvin käyttää ylijääneet manna-tai riisipuuron jämät. Herkuttele pannukakku perinteisesti hillon ja kermavaahdon kanssa. Tai kokeile hillon tilalla palkitun Mercedes Chocolaterian suola-karamelli maitosuklaata lämpimän pannukakun päälle sulatettua.

Kyytipojaksi sopii perinteisenä käsityönä valmistetut Amalias limonadfabrikin limonadit paikallisista marjoista ja hedelmistä.

Ahvenanmaan pannukakku

1 litra maitoa
1,5 dl mannasuurimoita
1 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
2 tl kardemummaa
50 g voita tai margariinia

1. Keitä mannapuuro ja jätä jäähtymään.

2. Sekoita puuroon kevyesti vatkattu kananmuna ja sokeri. Sekoita mukaan joukkoon jauhot, suola ja kardemumma.

Kaada taikina voidellulle uunipellille. Lisää päälle voinokareita.

Paista pannukakku 200-asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi. Nauti!