3 mielenkiintoista faktaa perheiden ruokailutavoista

Miltä suomalainen kotiruokakulttuuri nykyään näyttää?  Kuinka paljon vietämme aikaa yhdessä syöden ja millaista ruokaa syömme?

Ruoka kiinnostaa aina. Suurin osa ruokaan liittyvästä keskustelusta koskee erilaisia ruokatrendejä ja dieettejä. Keskustelu pyörii pitkälti sen ympärillä mitä me syömme (tai pitäisi syödä). Paljon vähemmän puhutaan siitä, miten me syömme.

Tarkastellaan muutamaa mielenkiintoista tilastoa:

1.Me käytämme viikossa enemmän aikaa ruokakaupassa kuin seurusteluun perheen kanssa.

  • Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan Suomalaiset lapsiperheet viettävät yhteistä aikaa seurusteluun perheen kanssa vain 12 minuuttia päivässä, ruokakaupassa taas vierähtää 30 minuuttia joka arkipäivä siis kokonaiset 3 työviikkoa vuodessa.

2. Me arvostamme yhdessä syömistä, mutta emme syö yhdessä.

  • MTK:n tutkimuksen mukaan 91% suomalaisista arvostavat korkealle ruokailun parissa vietetyn yhteisen ajan perheen ja ystävien kesken, mutta vain 51% tekee sitä säännöllisesti päivittäin.

3. Me syömme enemmän ja enemmän valmisruokaa.

  • Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan valmisaterioiden kulutus on kasvanut 400% viimeisen 20 vuoden aikana.

Tilastot ovat tilastoja, mutta miten tämä näkyy arjessamme? Halusimme kuulla ajatuksia arjesta oikeilta perheiltä, joten pyysimme heitä studioon juttusille. Kahdeksan tuntia haastatteluja kuuden mahtavan ja avoimen perheen kanssa on kiteytetty alla:

Päällimmäisenä tilastoista ja haastatteluista minulle on jäänyt mieleen kiire, jumalaton kiire. Kiirettä pitää meillä kaikilla, niin vanhemmilla kuin lapsilla. Olemme pakanneet arkeen valtavan paljon ohjelmaa, mikä itsessään ei ole huono asia, mutta yhteiset päivälliset jäävät usein väliin. Kovassa kiireessä emme syö terveellisesti, monipuolisesti, emmekä yhdessä.

Kaikki sanovat, että perhe on tärkein. Silti me suomalaiset vietämme yhteistä aikaa seurusteluun perheen kanssa vain 12 minuuttia päivässä. Jokainen meistä tietää, ettei se riitä elämän jakamiseen tärkeimpien kanssa.

Pohjimmiltaan kyse on tietenkin prioriteeteista. Pitäiskö kuitenkin se ihan ykkönen olla se, että istutaan alas ja syödään kunnon päivällinen joka päivä yhdessä? Vaihdetaan kuulumiset ja vaikka kinastellaan, mutta kuitenkin yhdessä. Ydintiimi koossa. Perheenä.

Juhana,

Ruokaboksin toimari ja toivoton kotikokki