1. Laita 8,5 dl vettä kiehumaan ja liota veden joukkoon kasvisfondi sekä suola.
  2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Pyyhi sienet tarvittaessa talouspaperilla ja viipaloi ne.
  3. Kuumenna toisessa kattilassa öljy ja voi. Lisää sipulit ja kuullota noin 3-4 minuuttia sekoitellen.
  4. Mittaa sipulien joukkoon spelttisuurimot ja jatka kuullottamista hetki.
  5. Lisää speltin ja sipulien joukkoon n. 4 dl kiehuvaa kasvislientä.
  6. Sekoita ja anna veden imeytyä spelttisuurimoihin lähes kokonaan.
  7. Lisää sitten loppu kiehuva kasvisliemi.
  8. Mausta risotto valkoviinietikalla ja suolalla.
  9. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 20-25 min välillä sekoitellen.
  10. Risoton kypsyessä kuumenna paistinpannu, öljy ja voi. Lisää sienet pannulle ja ruskista ne. Mausta suolalla sekä kuivatulla timjamilla.
  11. Lisää puolet paistetuista sienistä spelttirisoton joukkoon. Säästä loput sienistä annoksen päälle.
  12. Kun risotto on hautunut noin 20 minuuttia, niin kaada joukkoon ruokakerma. Huuhtele purkki vedellä ja lisää myös vesi kattilaan.
  13. Hauduta risottoa välillä sekoittaen vielä noin 10 minuuttia, kunnes spelttisuurimot ovat kypsiä.
  14. Mausta spelttirisotto lopuksi mustapippurilla, puolikkaan sitruunan mehulla ja Jukolan cheddarilla.
  15. Hienonna puolikas ruukku lehtipersiljaa.
  16. Annostele risottoa lautasille, viimeistele paistetuilla sienillä, lehtipersiljalla ja siemenillä.