Ruokaboksin tarina – miten Ruokaboksi syntyi ja kasvoi Suomen johtavaksi ruokaboksipalveluksi
Kaikki alkoi vuonna 2017 Ruokaboksin perustajien yhteisenä koetusta ongelmasta: arkipäivien tuntien riittämättömyydestä. Perustajilta (toimitusjohtaja Juhana Rintala, Vappu Pimiä ja Jesse Fryckman) löytyi tahtoa syödä arjessa terveellisesti ja monipuolisesti, mutta käytännössä kiireen takia päädyttiin usein helppoihin ratkaisuihin tai samoihin vakioresepteihin. Perustajat leikkivät ajatuksella, että joku muu miettisi puolestasi mitä tänään syötäisiin ja toisi kaiken tarvittavan suoraan kotiovellesi. Ja niin Ruokaboksin idea oli valmis.
Kun Ruokaboksi suunnittelee viikon menun, hankkii resepteihin tarvittavat raaka-aineet, pakkaa ne boksiin ja tuo ne asiakkaan kotiovelle, aikaa säästyy muuhun ja arkikokkailusta tulee hauskaa ja inspiroivaa. Boksin toimituspäivä on kaikessa arkisuudessaan viikon odotetuin päivä kun boksi avataan yhdessä ja mietitään missä järjestyksessä ruoat tehdään.
Ruokaboksi on tätä nykyä Suomen johtava ruokaboksipalvelu ja toimituksia tehdään noin 850 postinumeroalueelle Raaseporista Rovaniemelle asti. Syksyllä 2024 Ruokaboksi osti virolaisen Clean Kitchenin ja laajensi toimintaansa myös Tsekkiin Prahan alueelle.
Ruokaboksi työllistää suoraan noin 60 henkilöä ja alihankkijoidensa kautta paljon enemmän m.m. pakkaukseen ja kuljetukseen liittyvissä tehtävissä.
Ruokaboksin toimintamalli - suoraan kotimaisilta tuottajalta boksiin
Ennen Ruokaboksin perustamista Juhana teki pitkän uran ICA:lla, Ruotsin johtavalla päivittäistavarakaupan ketjulla m.m. kehittämällä ICA:n verkkokauppaa. Työ avasi Juhanan silmät ruokaketjun ongelmille: hyvää tulosta tekevän ruokakaupan tulos ei tehdä tuoretuotteilla, eli vihanneksilla ja hedelmillä. Kauppiaalle on kannattavampaa myydä prosessoituja tuotteita: sipsien kate on parempi kuin perunan.
Ruoan tie pellolta kaupan hyllyyn ei myöskään ole kovin suoraviivainen. Ruoka kuljetetaan ensin keskusvarastoon, joka on usein kaukana tuotteen tuotantopaikasta. Kauppaan tuotteita tilataan mennekkiennusteiden pohjalta ja hävikkiä syntyy ellei ennusteet toteudukaan. Kaikkia tuoretuotteita pitäisi mielellään olla saatavilla vuoden ympäri sesongista riippumatta. Matikka menee pakosti myös niin että laajempi tuotevalikoima lisää hävikin määrää ja supermarkettien tuotevalikoima on laajempi kuin koskaan.
Juhana tiedosti, että nykymallia on vaikea muuttaa, koska toimintatavat ovat niin pitkälle juurtuneet. Jos ruokajärjestelmän epäkohtiin tahdotaan muutosta, asiat pitää tehdä uudella ja innovatiivisella tavalla: ajatus tehdä asiat eri tavalla puhutteli Juhanaa.
Ruokaboksin mallissa ruoan tie tuottajalta boksiin on lyhyt. Raaka-aineet ostetaan mahdollisuuksien mukaan aina suoraan kotimaisilta tuottajilta ja pakataan bokseihin ilman välikäsiä tai -varastointia. Raaka-aineet tilataan joka viikko menekin mukaan resepteihin mitoitetuissa pakkauksissa, jolloin hävikkiä ei synny ollenkaan: ei toimitusketjussa eikä asiakkaan keittiössä. Hinnoista neuvotellaan tuottajien kanssa tasapuoliseti ja raaka-aineiden alkuperästä ei ole epäselvyyttä.
Ruoan verkkokaupan kompleksisuus oli niin ikään Juhanalle tuttua ICA:n ajoilta. Valtavan tuotevalikoiman keräily on vaikeaa tehdä tehokkaasti. Ruokaboksin mallissa tuoteportfolio on rajattu, joka tekee reseptikokonaisuuksien pakkaamisesta helpompaa. Ruokaboksin ainesten pakkaaminen tapahtuu noin 400-500 yksikön tuntivauhdilla, eli paljon tehokkaammin kuin ruoan verkkokaupassa yleensä.
Ruokaboksin mallissa raaka-aineiden alkuperästä ei ole epäselvyyttä ja toimintamalli takaa reilun korvauksen tuottajalle.
Kotona itse tehty ruoka syödään myös todennäköisemmin yhdessä. Ruokaboksin reseptit tehdään aina tuoreista raaka-aineista ja vihanneksilla on resepteissä tärkeä rooli. Näin haluamme vaikuttaa positiivisella tavalla asiakkaidemme ruokailutottumuksiin ja inspiroida herkullisen ja terveellisen arkiruoan avulla.
Ruokaboksilla inspiraatiota kokkaamiseen
Ruokaboksin reseptit ovat löytäneet pysyvän paikan monen suomalaisen kotikeittiössä. Reseptiarkistostamme löytyy satoja herkullisia ja inspiroivia ruokia, jotka sopivat jokaiselle kotikokille – löydät arkiruokaa, kansainvälisiä makuja ja trendikkäitä reseptejä. Lisäksi asiakkaidemme palaute auttaa meitä jatkuvasti kehittämään ja parantamaan reseptejämme.
Tule mukaan Ruokaboksin matkaan ja tee arjestasi helpompaa, herkullisempaa ja terveellisempää!